ענת כהן
לפי הספר "לרגלי המורה" שכתב יידו קרישנמורטי בהיותו בגיל 13
לאור התקופה הלא פשוטה שעברנו כולנו בקיץ האחרון, ייערך כנס הסתיו המתקרב של האגודה התאוסופית סביב הנושא של התמודדות עם משבר ומבחן, ואיך נוכל לאסוף כוחות ולצמוח מתוך הקושי. זהו נושא מרכזי בלימוד הרוחני, מפני שהוא משקף בעצם את תהליך החיים.
כולנו מכירים את החיים כמורכבים מעליות ומורדות. כל דבר שאנחנו מכירים עשוי מ"פעימות" של יש ואין, טוב ורע, קל וקשה, נעים ובלתי נעים, מואר וחשוך, גבוה ונמוך, הניגודים משלימים זה את זה וכך הלאה לאין סוף. כך בנוי העולם.
הנחיות ממשיות לפעולה ברגעים הקשים, בשפה פשוטה ובהירה, אנחנו מוצאים בספרון הנפלא "לרגלי המורה", אותו רשם קרישנמורטי בילדותו מפי מורה החוכמה הנסתר שלו.
להלן מובאות מתוך "לרגלי המורה" מאת יידו קרישנמורטי, שאותן כדאי לנו ללמוד ולזכור:
"… עליך לזכור שבין הממשי לשאינו ממשי קיים מגוון גדול של אפשרויות, וההבחנה חייבת עדיין להיות בין הנכון לשאינו נכון, בין החשוב לשאינו חשוב, בין השימושי לחסר השימוש, בין האמיתי למוטעה, בין האנוכי לבלתי אנוכי.
בין הנכון לבלתי נכון לא צריך להיות קשה לבחור, כי אלה השואפים ללכת בעקבות המורה החליטו כבר בעצם ללכת בעקבות הנכון בכל מחיר. אך הגוף והאדם עצמו [השוכן בתוך הגוף, הערת המתרגם] הנם שניים, ורצונו של האדם אינו תמיד זהה לתשוקות גופו. כי אתה הנך ממקור אלוהי ורצונך זהה עם רצונו של הבורא, אולם עליך להעמיק לתוך תוכך על מנת למצוא את האלוהי שבך ולהקשיב לקולו, שהוא זהה עם קולך.
אל תטעה בין גופך לבין עצמיותך האמיתית – שאינה גופך הפיזי, ואף לא גופך האסטרלי והמנטלי. כל אחד מהם יתחזה לעצמיותך האמיתית, על מנת להשיג את הדבר אליו הוא משתוקק. אולם, עליך לדעת ולהכיר את כולך ולדעת, כי אתה עצמך הנך אדונם". (12)
לא לתת למחשבות לנדוד ולשוטט (27), לזכור שכל רע חולף ולהישאר שמח ושליו (26), לשלוט במחשבה (26) "המחשבה הרגועה פירושה גם אומץ, כך שתוכל לעמוד בניסיונות ובקשיים של שביל ההארה ללא פחד. פירושה גם יציבות והתמדה, כך שתקבל בקלות את כל הצרות שכל אחד נתקל בהן במהלך חייו, ותתעלם מהדאגה הבלתי פוסקת בשל דברים פעוטים המעסיקה את רוב האנשים".
"כל אשר תעשה – עשהו עם כל הלב, לשם שמים ולא עבור בני אדם". חשוב כיצד היית עושה עבודה מסוימת באם היית יודע שהמורה היה מגיע לראותה. כך עליך לבצע את כל עבודותיך"…
התמקדות במטרה משמעה, גם, ששום דבר לא יגרום לך לסטות אף לרגע מהשביל הרוחני עליו הנך צועד. שום פיתויים, שום עינוגים ארציים, אפילו לא אלה שהנך מחבב… כי עליך להיות אחד עם השביל… לסטות ממנו יהיה זה כמו לסטות מעצמך". (32)
"החוכמה המאפשרת לך לעזור, הרצון המנחה את החוכמה, האהבה החדורה ברצון – אלה הנן מידותיך.
רצון, חוכמה ואהבה הינן שלוש פניו של הלוגוס [האלוהות המתגלה בעולמות היחסיים, המתרגם], ואתם, השואפים להתגייס לשרותו, חייבים לבטא את האיכויות הללו בעולם". (41)
ונסכם את ההנחיות שמעביר אלינו קרישנמורטי. אנחנו צריכים:
לדעת להבחין; לשלוט בעצמי; להיות סובלני; לחיות בשמחה, לשמוח בחלקי; להתמקד במטרה; לבטוח בעצמי.
הידיעה, שהקשיים שאנחנו פוגשים אינם מופיעים רק בחיינו אלא אצל כולם, ושיש אפשרות להיתמך באחרים וללמוד מהם – מסייעת לנו להתמודד בתקופות קשות ועם מכשולים ופחדים, ולעודד אותנו כשנכשלנו ועלינו להתחיל מחדש. בפעם הבאה נהיה מצוידים בניסיון ובידע שרכשנו, ונשתפר.
את הספר "לרגלי המורה" בעברית ניתן להשיג במשרדי האגודה התאוסופית.